Avtorica potopisov Alma Karlin iz Celja (nekdaj Cilli)

Udeleženci: Jaša Drnovšek, Toni Bernhart

Moderator: Ariane Afsari

Povzetek: Pogovor o potovanju popotne pisateljice Alme Karlin in njeni vlogi kot posrednici znanja.

Opis:

Alma Karlin se je rodila v Celju in je v obdobju med obema vojnama veljala za najbolj brano popotno pisateljico, ki je ustvarjala v nemškem jeziku. Objavljala je uspešne potopise in poročala o svojih izkušnjah v Peruju, Panami, na Japonskem, v Pacifiku in Indoneziji. Pogovor se bo osredotočal na njeno potovanje v Peru, kako je odkrivala pomembnega perujskega historiografa Inka Garcilaso de la Vega (1539-1616), na njeno vlogo kot posrednico znanja kot tudi o posebni obliki literarnega potopisa.

Soorganizator: Deutsches Kulturforum östliches Europa.

Jaša Drnovšek je študiral primerjalno književnost in kulturno sociologijo na Univerzi v Ljubljani ter doktoriral na oddelku FSGS na Freie Universität Berlin. Trenutno je raziskovalec na Univerzi v Mariboru, deluje pa tudi kot prevajalec iz nemškega v slovenski jezik.

Toni Bernhart je docent za Novejšo nemško književnost na Univerzi v Stuttgartu. Pri svojem delu se osredotoča na raziskave s področja založništva, drame v evropskem kontekstu in zgodovine znanosti na področju digitalnega družboslovja. Poleg tega tudi sam piše gledališke igre.

Ariane Afsari, znanstvena sodelavka ustanove Deutsches Kulturforum östliches Europa. Študirala je germanistiko in biologijo v Essnu ter Bangorju (Wales) ter vzhodnoevropske študije v Berlinu. Med drugim je delovala kot asistentka v knjižnem informacijskem centru v Varšavi (BIZ), več let pa je delovala tudi kot lektorica in urednica.

Nazaj na vrh