Likovna razstava Mirka Rajnarja "Lichtungen"

Otvoritev: četrtek, 9. november ob 19:00

Rajnarjeve slike predstavljajo mehka opna med fizičnim in metafizičnim, med vsakdanjim in nevsakdanjim. Tako svetloba kot krožno razlivajoči se madeži so v ikonografskem smislu nosilec skrivnosti, simbol upanja, novega življenja in rasti. Svetlobne pike in reže sevajo svetlobo na površino slike in nas vabijo, da bi pogledali izza slike, vendar je svetloba premočna, da bi sploh kaj uzrli. Madeži in svetlobni pojavi na Rajnarjevih slikah pogosto nastopajo v vlogi nepričakovanega in tujega ter nas s tem opominjajo, da se lahko dogodki odvijajo drugače od naših pričakovanj, po svoji lastni logiki.


Mirko Rajnar (1961) je diplomiral leta 1988 na slikarskem oddelku Akademije za likovno umetnost v Ljubljani. Na začetku svojega delovanja se je posvečal predvsem figuraliki, kasneje pa je svoj umetniški izraz našel v manj oprijemljivi umetnosti. Podobno je bilo z razvojem barvnega izraza, saj je sprva ustvarjal predvsem s čistimi in z močnimi barvami, kmalu pa je prešel k svetlejšim in bolj skrivnostnim odtenkom.

Njegove slike so podrejene zunanji izkušnji, vtisu prekmurske krajine, ki jo določa dolga ravnina z nizkim horizontom. Rajnar zanj značilne meglice posreduje v posebni tehniki sfumata.. Mirko Rajnar je eden najvidnejših pomurskih slikarjev. Živi in dela v Murski Soboti.


V sodelovanju z Alte Schmiede in Bahoe Art House.

Vir: skica.at

Nazaj na vrh