Razstava: France Prešeren in slovenska romantika

O RAZSTAVI

V prihodnjih letih se želi Freies Deutsches Hochstift bolj osredotočiti tudi na evropsko romantiko. Začeli bomo s Slovenijo, gostujočo državo frankfurtskega knjižnega sejma 2023.

Slovenska romantika s poudarkom na ljudski poeziji in nacionalnem pomenu se je razvila pod vplivom francoske revolucije, nemških romantikov in italijanskega Risorgimenta. Verjetno najpomembnejši književnik svojega obdobja je bil France Prešeren (1800-1849). V Muzeju nemške romantike mu je v sodelovanju z Narodno in univerzitetno knjižnico in Slovenskim kulturnim centrom v Berlinu posvečena kabinetna razstava.

Na podlagi pisem, prevodov in pesniških rokopisov so predstavljeni pesnikovo življenje in delo, njegove literarne korenine in vpliv na prihajajočo generacijo pesnikov. Razstava prikazuje izbor prvih in najpomembnejših rokopisov in izdaj Franceta Prešerna in Luize Pesjak, ki jih hrani Narodna in univerzitetna knjižnica v Ljubljani, ter zgodovinski kontekst Prešernovega dela in pomembno dediščino, ki jo je pesnik zapustil slovenski in evropski kulturi.

Razstavo bo spremljalo branje s pisateljico Ilmo Rakuša (22. novembra, ob 19. uri) in pogovor s kustosinjo (5. oktobra, ob 19. uri).


ODPIRALNI ČAS RAZSTAVE:

od petka do srede in ob državnih praznikih: 10:00-18:00

četrtek: 10:00-21:00

Nazaj na vrh