Versopolis – kjer živi poezija

Sodelujoči: Aljaž Koprivnikar, Uroš Prah, Eka Kevanishvili, Martin Piekar, Valentina Colonna, Dejan Aleksić, Alen Bešić

Moderator: José F. A. Oliver

Povzetek:

Versopolis, evropska platforma za poezijo, bo na frankfurtskem knjižnem sejmu ob pogovoru o stanju evropske poezije in branju izbranih Versopolis pesnikov, predstavila svoje dosežke in prihodnje cilje. Pridružite se odkrivanju poezije z Versopolisom!

Opis:

Versopolis je evropska platforma za poezijo, ki ustvarja nove priložnosti za uveljavljajoče se evropske pesnike ter med seboj združuje evropske pesniške festivale, njeno poslanstvo je prihodnost, v kateri bosta poezija in umetnost globoko vključeni v kulturno tkivo Evrope, presegli jezikovne, kulturne  in fizične meje in spodbujali pomembne povezave med različnimi literarnimi skupnostmi in avtorskimi poetikami. Platforma, ki se je razvila v Sloveniji, letošnji častni gostji frankfurtskega knjižnega sejma in jo vodi založba Beletrina, danes med seboj združuje 34 raznolikih evropskih festivalov, v pesniški bazi pa pomeni dom več kot 380 pesnikom, iz 47 držav, ki ustvarjajo v več kot 42 svetovnih jezikih. Predstavitev platforme bo v sklopu slovenskega gostovanja na frankfurtskem knjižnem sejmu, omogočila poglobljen vpogled v aktivnosti Versopolisa, razkrila njegove cilje, dosežke in edinstveno podporo, ki jo zagotavlja nastajajočim pesniškim talentom. Udeleženci dogodka bodo spoznali kako je projekt, ki je nastal v Sloveniji, razširil svoja obzorja in danes spodbuja povezave med pesniki, posameznimi festivali in ljubitelji poezije tako v Evropi kot tudi po svetu. Uvodno predstavitev platforme in krajši pogovor, v katerem bodo izbrani predstavniki partnerskih festivalov in pesniki mreže Versopolis spregovorili o trenutnem stanju na področju sodobne evropske poezije, njenem prevajanju in dialogu med različnimi poetikami in kulturami, bo zaokrožilo pesniško branje, ki bo dogodek obogatilo z izrazitimi poetikami sodobne evropske literature v njeni raznovrstnosti. Vabimo vas, da se poglobite v duh sodelovanja evropske poezije, v njene odtenke in se nam pridružite pri celovitem raziskovanju tega, kar Versopolis ponuja svetu sodobne poezije.

Soorganizator: Beletrina, zavod za založniško dejavnost

Aljaž Koprivnikar

Aljaž Koprivnikar (1987, Ljubljana) je slovenski pesnik, kritik in organizator. Z akademskim zanimanjem za umetnost in književnost zgodnjega 20. stoletja zaključuje doktorski študij na Karlovi univerzi. Je glavni koordinator projekta Versopolis in sodeluje v več mednarodnih literarnih organizacijah.

Uroš Prah (1988, Maribor) je slovenski pesnik, urednik in prevajalec, ki je s svojim delom dosegel mednarodno priznanje. Njegove pesniške zbirke, vključno z nedavno izdano zbirko Udor, so bile nominirane za prestižne nagrade, kot sta Jenkova in Veronikina nagrada. Njegova dela so prevedena v več jezikov in objavljena v različnih mednarodnih antologijah.

Eka Kevanishvili

Eka Kevanišvili (1979, Tbilisi) je gruzijska novinarka in pesnica, ki se ukvarja s socialnimi vprašanji in človekovimi pravicami. Dela kot redno zaposlena novinarka za Radio Svobodna Evropa/Radio Svoboda in je avtorica sedmih knjig, vključno s štirimi pesniškimi zbirkami.


Martin Piekar

Martin Piekar (1990, Bad Soden am Taunus) je nemško-poljski pesnik, znan po svoji surovi čustveni intenzivnosti. Piekar je diplomiral iz filozofije in zgodovine, svojo muzo pa najde v mestnem življenju Frankfurta. Njegova dela segajo od medosebnih do političnih, zato je prepričljiv glas v sodobni nemški književnosti.

Valentina Colonna

Valentina Colonna (1990, Torino) je italijanska pesnica in skladateljica. Magistrirala je iz antične književnosti in klavirja. Njene pesmi so prevedene v več jezikov in predstavljene na mednarodnih festivalih. Colonna pripravlja tudi doktorat iz digitalne humanistike.

Dejan Aleksić

Dejan Aleksić (1972, Srbija) je vodilni srbski pesnik in avtor otroških pesmi. Aleksić je prejemnik številnih nagrad v Srbiji in tujini ter glavni urednik založbe Povelja. Nekatera njegova dela so del srbskega šolskega učnega načrta.

Alen Bešić

Alen Bešić (1975, Bihac) je bosanski pesnik, literarni kritik in esejist. Magistriral je iz srbske književnosti in je od leta 2007 glavni urednik literarne revije Polja. Njegova dela pogosto vključujejo prevode iz angleščine.

José F. A. Oliver

José F. A. Oliver (1961, Nemčija) je nemški pesnik španskega rodu, ki je objavil več kot 14 pesniških zbirk. Oliver je vpliven medkulturni pisatelj, ki je prejel prestižni nemški nagradi Adalbert von Chamisso in Heinrich Böll.

Nazaj na vrh