Od nadobudnega bralnega podmladka do panja zagretih bralcev: Čudežni dotik promotorjev branja

Udeleženci: Snježana Berak, Áine Ní Ghlinn, Petra Potočnik, Triin Soone

Moderator: Veronika Rot Gabrovec

Povzetek:

Udeleženci okrogle mize bodo razpravljali o vlogi promotorjev branja v sodobni medijski krajini prek raziskovanja nacionalnih bralnih kampanj in vloge nagrajencev otroške književnosti v tovrstnih kampanjah.


Opis:

Splošno sprejeta resnica je, da založniki in avtorji potrebujejo vseživljenjske bralce. Če ni bralcev, se ne kupi nobena knjiga, in če ni javnega povpraševanja po knjigah, založbe usahnejo in izginejo. Cilj promotorjev branja je graditi mostove med založniško industrijo, avtorji in bralci; gojiti vseživljenjske bralne navade ter podpirati družinsko in medgeneracijsko branje; spodbujati ozaveščenost, da obstaja več načinov branja, in spodbujati pozitiven odnos do različnih vrst besedil; izpostaviti kakovostne knjige in pomagati ustvariti okolje, ki ceni branje v prostem času ter spodbuja mlade in najstnike, da se razvijejo v odrasle z vseživljenjskimi bralnimi navadami. Sogovorniki bodo tako razpravljali o vplivu nacionalnih bralnih kampanj. Zakaj so nagrajenci za otroško književnost uspešni promotorji branja? Katere najboljše prakse je mogoče posredovati naprej? O vsem tem se bomo pogovarjali s skupino promotorjev branja, ki so strokovnjaki za oblikovanje vmesnikov, ki jih lahko uporabljajo avtorji, založniki in celotna bralna skupnost.


Snježana Berak je magistrica bibliotekarstva in višja bibliotekarka. Njena vizija in ideje so bile ključnega pomena pri oblikovanju in izvajanju hrvaške pobude za spodbujanje branja od zgodnjega otroštva naprej.


Áine Ní Ghlinn je otroška pisateljica in pesnica, ki piše v irskem jeziku in je izdala 36 knjig. Bila je irska nagrajenka za otroško književnost 2020–2023 in je za svoje delo prejela številne nagrade.


Petra Potočnik je sodelavka Društva Bralna značka Slovenije, ureja spletno stran društva, skrbi za razpise in izobraževanja ter je vezni člen s sorodnimi domačimi in mednarodnimi organizacijami.

Triin Soone je od direktorica Estonskega centra za otroško literaturo od leta 2011. Je članica upravnega odbora Estonskega finančnega sklada za pismenost, Sveta javnih knjižnic pri ministrstvu za kulturo in Estonskega združenja knjižničarjev. Aktivna je kot koordinatorka številnih literarnih in kulturnih projektov ter članica različnih komisij.Veronika Rot Gabrovec

Veronika Rot Gabrovec dela na Oddelku za anglistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Poleg jezikovnih vaj s študenti so njen glavni raziskovalni interes (med)kulturne študije in angleška otroška književnost. Včasih prevede kakšno otroško knjigo.


                                                                                 

                                                                                 

Nazaj na vrh