Raziskave o branju in založništvu

Udeleženci: Owena Reinke, Christoph Bläsi, Miha Kovač

Moderator: Porter Anderson


Povzetek:

Udeleženci okrogle mize bodo razpravljali o tem, kako je mogoče združiti statistiko objavljanja, anketo o branju in kognitivne raziskave o branju, da bi dobili jasnejši pogled na stanje bralnih navad v določeni družbi.


Opis:

Vse od prvih raziskav o bralnih navadah se je po vsej Evropi izvajalo bralne raziskave z različnimi metodami. Posledično rezultati niso bili primerljivi. V okviru mreže Aldus Up je bila leta 2021 izvedena poizvedbena raziskava o raziskavah o bralnih navadah v 20 evropskih državah. Na podlagi njenih ugotovitev je bil predlagan evropski temeljni nabor postavk za ankete o branju (ERICS), ki je zasnovan kot pomoč pri vzpostavljanju primerljivosti bralnih raziskav med državami. Toda ali je to dovolj? Kaj nam podatki o založništvu povedo o bralnih navadah, izmerjenih z anketami o branju? In kaj vse to pomeni za kvalitativne raziskave o branju?


Owena Reinke je asistentka raziskovalka na Oddelku za književnost Univerze v Mainzu. V okviru mreže Aldus Up analizira podatke o bralnih navadah in spodbujanju branja v Evropi.

Christoph Bläsi je profesor knjižnih/založniških študij na Univerzi Johannes Gutenberg v Mainzu (Nemčija). Trenutno se osredotoča predvsem na umetno inteligenco v založništvu, v okviru projekta Aldus Up (Ustvarjalna Evropa) pa na harmonizacijo anket o branju.

Miha Kovač je profesor na Oddelku za bibliotekarstvo, informacijsko znanost in knjigarstvo Univerze v Ljubljani. V svoji založniški karieri je deloval kot direktor v dveh največjih slovenskih založbah. Njegovo zadnjo knjigo z naslovom Is This a Book?, ki jo je napisal skupaj z Angusom Phillipsom, je julija letos izdala založba Cambridge University Press. Glavna naloga prof. Kovača je trenutno skrb za program Slovenija, častna gostja na frankfurtskem knjižnem sejmu leta 2023.

Porter Anderson (@Porter_Anderson) BA, MA, MFA, je glavni urednik dnevnega informativnega medija Publishing Perspectives, ki objavlja novice s frankfurtskega knjižnega sejma in informira svetovno založniško industrijo. Leta 2019 je na podelitvi mednarodnih nagrad za odličnost londonskega knjižnega sejma prejel naziv International Trade Press Journalist. Anderson je pogost govorec na mednarodnih založniških odrih, na tržnih in knjižnih sejmih v Aziji, Evropi, Afriki, Severni Ameriki ter na Bližnjem vzhodu.


Nazaj na vrh