Ali je velikost res pomembna? Zvočne knjige in mali trgi

Udeleženci: Alma Čaušević Klemenčič, Pedro Sobral, Bence Sárközy

Moderator: Nathan Hull


Povzetek:

Udeleženci okrogle mize bodo razpravljali o ovirah, s katerimi se srečuje zvočno založništvo na majhnih trgih, in razpravljali o uporabnosti umetne inteligence za premagovanje takšnih ovir.

Opis:

Ali lahko glede na naraščajoče zanimanje za zvočne knjige manjši knjižni trgi in manjši jezikovni trgi požanjejo enake koristi kot ZDA, Združeno kraljestvo, Francija in Nemčija? Preučujemo, kako se slovenski, portugalski in madžarski založniki, ki so na različnih stopnjah razvoja in vstopajo na trg po različnih poteh, približujejo, kako sprejemajo in eksperimentirajo s formatom zvočnih knjig. Udeleženci okrogle mize, ki zastopajo številne regije, ki se soočajo z istimi težavami, bodo razpravljali o vrstah formatov, mednarodnem dosegu, iskanju novih bralcev, priložnostih in izzivih umetne inteligence, običajni maloprodaji v primerjavi s prodajo neposredno potrošniku in o tem, kako narediti ta format stroškovno učinkovit v ozkih omejitvah manjših jezikovnih trgov.


Alma Čaušević Klemenčič od leta 2013 dela za založbo Beletrina, eno izmed najbolj ambicioznih in inovativnih slovenskih založniških hiš. V trenutni vlogi izvršne direktorice je od leta 2016, leta 2021 pa je postala direktorica hčerinskega podjetja Beletrina Digital. Pred tem je delala kot raziskovalka, producentka v kulturi ter kot glavna producentka in pomočnica programskega direktorja projekta Evropska prestolnica kulture – Maribor 2012.


Pedro Sobral je glavni direktor založbe in član upravnega odbora največje portugalske založbe LeYa. Poleg tega je od leta 2021 predsednik združenja APEL (Portugalsko združenje založb in knjigarn). Pedro je diplomiral iz ekonomije na fakulteti Católica Business School, iz političnih ved na fakulteti Católica Political Studies Institute ter je opravil program General Management Program na fakulteti Harvard Business School.


Bence Sárközy je diplomiral iz madžarščine in primerjalne književnosti na Univerzi v Szegedu. Sárközy je med letoma 2003 in 2011 delal 8 let kot urednik pri založbi Magveto, zadnja 3 leta pa je tam deloval kot glavni urednik. Leta 2011 je ustanovil lastno podjetje. Leta 2011 je soustanovil podjetje Libri Publishing Group, danes vodilno podjetje na Madžarskem, kjer dela kot izvršni direktor in direktor založbe. Podjetje Libri Publishing Group izda okrog 400 novih naslovov in proda 2,5 milijona izvodov knjig letno pod okriljem petih založb: Helikon, Jelenkor, Kolibri, Libri in Park.


Nathan Hull je glavni strateški direktor podjetja Beat Technolog in je odgovoren za njegovo mednarodno širitev. Je gonilna sila v založbah Fabel (NO), Adlibris (SE/FI), Skoobe (DE), Volume (PL), Audiotribe (RO), Fluister (NL) in AkooBooks (Afrika). Pred podjetjem Beat je Nathan vzpostavil platformo Bookchoice na 9 trgih in bil glavni direktor za poslovni razvoj pri danski spletni platformi Mofibo. Nathan je bil med drugim digitalni produktni direktor pri založbi Penguin Random House, kjer je nosil strateško odgovornost za nagrajeni digitalni portfelj in strategijo inovacij ter tesno sodeloval s Stephenom Fryjem, Jamiejem Oliverjem, Jeffom Kinneyjem in posestvom Roalda Dahla.


Nazaj na vrh