Kako prepoznati in spodbujati najboljšo sodobno otroško literaturo?

Udeleženci: Doris Breitmoser, Katja Wiebe, Liz Page, Gaja Kos

Moderator: Tina Bilban


Povzetek:

Na okrogli mizi bomo razpravljali o tem, kako staršem in otrokom pomagati pri krmarjenju po širnem morju knjižnih novosti za otroke, ki so izdane vsako leto.


Opis:

Strokovnjaki so pogosto presenečeni nad kakovostjo in raznolikostjo sodobne otroške književnosti. Toda starši, učitelji, knjižničarji in mladi bralci te bisere pogosto težko najdejo med vsemi otroškimi knjigami, ki izidejo vsako leto. Ali lahko strokovne ocene, priporočila in nagrade, tako nacionalne kot mednarodne, služijo kot vodilo? Kdo je njihova glavna ciljna publika: mladi bralci, njihovi starši, učitelji in knjižničarji ali celo založniki, uredniki in umetniki? Kako uspešni so pri vrednotenju in spodbujanju kakovostne otroške literature, njene raznolikosti oziroma izvirnosti? So njihova priporočila zgolj lokalna ali njihov glas seže tudi prek meja? Kako so sestavljene različne komisije? Kakšna je vloga (množičnih) medijev pri promociji nominiranih in nagrajenih knjig?


Doris Breitmoser (Nemčija) ima magisterij iz mednarodnih kulturnih in poslovnih študij ter je generalna direktorica združenja Arbeitskreis für Jugendliteratur (Združenje za otroško književnost) in sourednica revije JuLit.


Katja Wiebe dela kot urednica za srednje- in vzhodnoevropske jezike v Mednarodni mladinski knjižnici v Münchnu.


Gaja Kos je literarna kritičarka, urednica, pisateljica in prevajalka, ki se posveča predvsem otroški literaturi.


Liz Page je bila ustanovna članica baselske medkulturne otroške knjižnice JuKiBu. Mednarodni zvezi za mladinsko književnost IBBY se je pridružila leta 1997, leta 2009 pa je bila imenovana za njeno izvršno direktorico. Liz se je leta 2022 upokojila in je trenutno predsednica žirije za Andersenovo nagrado.


Tina Bilban je pisateljica, urednica, literarna kritičarka in raziskovalka (Inštitut Nove revije). Je predsednica Slovenske sekcije IBBY in članica izvršnega odbora IBBY.


Nazaj na vrh