Uspešni primeri promocije slovenske književnosti v nemško govorečem okolju

Udeleženci: Senja Požar, Petra Kavčič, Petra Hardt

Moderator: Renata Zamida


Povzetek:

Udeleženke okrogle mize bodo razpravljale o razlogih za porast slovenskih prevodov v nemščino v zadnjih petih letih.

Opis:

Ko se je Slovenija leta 1991 osamosvojila, prevodov iz slovenščine v druge jezike, z izjemo južnoslovanskih jezikov, skoraj ni bilo. Petnajst let kasneje je število naraslo na povprečno 70 prevodov na leto, trideset let pozneje pa je povprečno letno število prevodov iz slovenščine 200. Še več, v zadnjih petih letih je nemščina izpodrinila južnoslovanske jezike in se zavihtela na prvo mesto na seznamu najbolj prevajanih jezikov. Kakšni procesi so se odvijali v ozadju te navdušujoče rasti? Kakšne veščine in kompetence potrebuje založništvo, če želi povečati pravi izvoz? Kako pomemben je pri vsem tem frankfurtski knjižni sejem s programom častne gostje?


Senja Požar deluje v založništvu že več kot 25 let. V tem času je opravljala različne funkcije, vključno z vodjo trženja, urednico in razvijalko založbe digitalnih učbenikov, glavno urednico oddelka za priročnike, uredniško direktorico za izobraževalno založništvo in glavno urednico za revije. Zadnjih šest let razvija prodajo v tujini in mednarodno sodelovanje na visoko profesionalni ravni za dve založbi v Sloveniji.


Petra Kavčič je od leta 2016 vodja sektorja za mednarodno sodelovanje pri založbi Beletrina, vodilni slovenski literarni založbi. Upravlja portfelj 30 avtorjev, tako leposlovnih kot strokovnih del, organizira knjižna potovanja avtorjev v tujino in redno sodeluje na konferencah ter pri knjižnih štipendijah.

Petra Hardt je bil rojena leta 1954 v Frankfurtu na Majni. Že v osnovni šoli si je želela delati v založništvu. Študirala je romanske jezike in književnosti v mestu Freiburgu im Breisgau ter delala v Musée de la Résistance v mestu Ivry-sur-Seine. Po končanem študiju se je specializirala na področju avtorskih pravic in licenc ter sodelovala z založbami Athenaeum, Claassen, Luchterhand. Od leta 1995 do 2020 je bila direktorica za področje avtorskih pravic pri založbama Suhrkampu in Insel. Petra Hardt ima tri odrasle otroke in 4 vnuke. Od leta 2020 dela kot svetovalka.


Renata Zamida je izkušena kulturna menedžerka, ki že več kot 15 let deluje v kulturnih in kreativnih sektorjih, večino časa v založništvu. Med drugim je bila članica sveta Slovenskega knjižnega sejma, odgovorna za internacionalizacijo, in direktorica Javne agencije za knjigo RS. Trenutno se osredotoča na razvoj Centra Rog, novega kreativnega središča v Ljubljani, ki bo svoja vrata odprl jeseni 2023.


Nazaj na vrh