Kulturna politika na knjižnih trgih z nižjimi donosi

Udeleženci: Andrej Blatnik, Tanja Tuma, Herbert Ohrlinger, Nikica Micevski

Moderator: Rüdiger Wischenbart

Povzetek:

Udeleženci okrogle mize bodo razpravljali o posebnostih knjižne kulturne politike na knjižnih trgih z manjšimi donosi.

Opis:

Kako pomembna je postala knjižna kulturna politika? Je njen vpliv večji na manjših kot na velikih trgih? Ali založništvo na trgih z nizkimi donosi izgublja ekonomsko razsežnost tako, da se s prodajo ustvari manj prihodkov kot kadar koli prej? Kako to vpliva na založniško produkcijo in bralne navade? Katere spremembe so zaradi digitalizacije nujne v knjižnih kulturnih politikah? Kako je mogoče takšne politike učinkovito izvajati brez ustreznih statističnih podatkov o knjižnih trgih z manjšimi donosi? Kaj se lahko knjižni trgi z manjšimi donosi drug od drugega naučijo glede kulturnih politik?

Andrej Blatnik dela kot urednik in kot izredni profesor založništva na Univerzi v LjubljaniObjavil je pet romanov, šest zbirk kratkih zgodb, pet kulturnih študij in priročnik za pisanje kratkih zgodb. Prejel je nekaj večjih nagrad. Okrog 40 njegovih del je prevedeno v 15 jezikov.


Tanja Tuma operated her independent publishing house for two decades before embarking on her journey as a novelist, crafting 4 works in English and 2 in Slovenian. Serving as a President of PEN Slovenia and a Board Member of PEN International, she ardently champions the cause of freedom of expression and women's rights.  

Herbert Ohrlinger se je rodil leta 1961 v Ohlsdorfu v Avstriji. Študiral je nemščino in zgodovino na Univerzi v Salzburgu. Med drugim je deloval kot samostojni novinar in urednik revije Literatur und Kritik in dunajskega dnevnega časopisa Die Presse. Leta 1996 je ustanovil založbo Paul Zsolnay Verlag na Dunaju.


Nikica Micevski


Rüdiger Wischenbart je ustanovitelj podjetja Content and Consulting in pisec, ki se posveča kulturi ter inovacijam na svetovnih knjižnih trgih. Je tudi avtor poročil Global 50 Publishing Ranking in Digital Consumer Book Barometer. Več na www.wienbart.com


Nazaj na vrh