Trenirajte možgane: Branje knjig in kritično mišljenje

Udeleženci: André Schüller-Zwierlein, Mladen Dolar, Adriaan van der Weel

Moderator: Alenka Kepic Mohar


Povzetek:

Udeleženci okrogle mize bodo razpravljali o poglobljenem branju kot o enem bistvenih orodij za razvoj analitičnega in kritičnega mišljenja.


Opis:

Ljudje izražamo svoje misli z besedami. Več kot poznamo besed, bolj razumemo, kako besede spreminjajo svoj pomen v različnih kontekstih v skladu s pravili logike, in bolj kompleksne misli lahko izrazimo. Na kratko: Globina in širina besedišča sta eden od predpogojev za kritično in analitično razmišljanje. Več besed kot poznamo, večji in kompleksnejši je svet, o katerem lahko razmišljamo. Kakšno vlogo ima branje knjig pri pridobivanju teh veščin? Ali je branje knjig nadomestljivo? Če da, s čim?Dr. André Schüller-Zwierlein je direktor Univerzitetne knjižnice v Regensburgu. Napisal je različne knjige in članke na teme, kot so kulturna dediščina, bralne veščine, informacijska pismenost in etika informacijske družbe. Njegova zadnje delo nosi naslov Die Fragilität des Zugangs: Eine Kritik der Informationsgesellschaft  (de Gruyter, 2021).

Mladen Dolar je redni profesor in znanstveni svetnik na Oddelku za filozofijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Med njegovimi knjižnimi objavami v tujini velja posebej omeniti knjigi A Voice and Nothing More (Glas in nič drugega, MIT 2006, prevedeno v deset jezikov) in Opera's Second Death (Druga smrt opere, skupaj s Slavojem Žižkom, Routledge 2001, prav tako prevedeno v več jezikov). Je soustanovitelj skupine, ki je po svetu postala znana kot »ljubljanska lacanovska šola«.

Adriaan van der Weel je izredni zaslužni profesor knjižnih študij na Univerzi v Leidnu. Napisal je številne članke ter knjigo z naslovom Changing our textual minds: Towards a digital order of knowledge (2011), skupaj z Joostom Kirczom je urednik zbirke esejev The Unbound book (2013) ter številnih knjižnih zbirk. Njegova zadnja knjiga, ki jo je napisal skupaj z Ruudom Hisgenom, nosi naslov The reading human: How the book defines our existence(2022; v nizozemščini).

Alenka Kepic Mohar, je glavna urednica pri založbi Mladinska knjiga. Njeno raziskovalno zanimanje vključuje vprašanje branja in učenja v digitalni dobi. Svoje praktične izkušnje iz izobraževalnega založništva združuje z znanstvenimi raziskavami, da bi spodbudila dialog med akademskimi raziskovalci, založbami in izobraževalno politiko, vključeno v produkcijo digitalnih bralnih gradiv.
Nazaj na vrh