Kaj je knjiga?

Udeleženci: Angus Phillips, Thad Mcllroy, Rüdiger Wischenbart

Moderator: Miha Kovač


Povzetek:

Sogovorniki bodo naslovili vprašanje, ali je še mogoče opredeliti knjigo, in razpravljali o tem, kaj težava z opredelitvijo knjige pomeni za davčno in kulturno politiko.


Opis:

Kako lahko opredelimo knjigo v dobi platform pretočnega pretakanja ter raznolikih digitalnih in tiskanih formatov, v katerih se pojavljajo besedilne vsebine? Je nezmožnost jasne opredelitve knjige razlog za težave z založniško statistiko? Kako je opredelitev knjige povezana s tem statističnim problemom? Ali vstopamo v obdobje, v katerem je zaradi fluidnosti besedilnih medijev postalo vodenje statistike izdanih del nemogoča naloga? Ali naj se vrnemo h konzervativni opredelitvi knjige, ki temelji na tiskanem mediju, ali naj izumimo novo, ki zajema tudi vrsto digitalnih besedilnih izdelkov?


Angus Phillips je direktor Oxfordskega mednarodnega centra za založniške študije (OICP). V soavtorstvu z Miho Kovačem je napisal knjigo Is This a book?, ki je izšla pri založbi Cambridge University Press. Nova izdaja njegove knjige z naslovom Inside Book Publishing (skupaj z Gilesom Clarkom) bo leta 2024 izšla pri založbi Routledge. Je tudi urednik vodilne založniške revije Logos.
Thad McIlroy je analitik digitalnega založništva in avtor iz San Francisca. Njegovo spletno mesto The Future of Publishing nudi poglobljene novice o trendih knjižnega založništva. Je eden od partnerjev v podjetju Publishing Technology Partners in urednik spletne strani Publishers Weekly, ki poroča o založniških inovacijah, zagonskih podjetjih in umetni inteligenci.


Rüdiger Wischenbart je ustanovitelj podjetja Content and Consulting in pisec, ki se posveča kulturi ter inovacijam na svetovnih knjižnih trgih. Je tudi avtor poročil Global 50 Publishing Ranking in Digital Consumer Book Barometer. Več na www.wienbart.com


Miha Kovač je profesor na Oddelku za bibliotekarstvo, informacijsko znanost in knjigarstvo Univerze v Ljubljani. V svoji založniški karieri je deloval kot direktor v dveh največjih slovenskih založbah. Njegovo zadnjo knjigo z naslovom Is This a Book?, ki jo je napisal skupaj z Angusom Phillipsom, je julija letos izdala založba Cambridge University Press. Glavna naloga prof. Kovača je trenutno skrb za program Slovenija, častna gostja na frankfurtskem knjižnem sejmu leta 2023.


Nazaj na vrh