Buzzing Slovenia: O čebelah in ljudeh

Razstava v okviru Slovenskih kulturnih dnevov 2023, 19. Evropskih kulturnih dnevov, v Muzeju evropskih kultur (MEK) prikazuje tako tradicijo slovenskega čebelarstva kot inovacije s področja urbanega čebelarstva in trajnostnega oblikovanja.

Zelena Slovenija je ena najbolj gozdnatih držav v Evropi z bogato rastlinsko pestrostjo od Jadrana do Alp - pravi raj za čebele.  Na pobudo Slovenije je od leta 2018 20. maj svetovni dan čebel.

Ali ste vedeli, da je Slovenija država z največjo gostoto čebelarjev na svetu? Slovensko čebelarstvo in medeni izdelki so del nacionalne kulture in pomenijo živo tradicijo, edinstveno obrt, trajnostno rabo virov ter harmonično sobivanje ljudi, živali in narave. Toda vztrajne suše in uporaba insekticidov v kmetijstvu ogrožajo celovitost narave in s tem tudi dobro počutje čebel.

Razstavo spremlja bogat štiritedenski program dogodkov. Slovenski kulturni dnevi potekajo v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Slovenije v Berlinu, Slovenskim kulturnim centrom v Berlinu (SKICA Berlin), Slovenskim turističnim uradom, Slovenskim etnografskim muzejem in Čebelarskim muzejem Radovljica.


Čas trajanja: od 13. 6. 2023 do 14.04.2024
Prizorišče: Museum of European Cultures


Več: https://www.smb.museum/museen-einrichtungen/museum-europaeischer-kulturen/ausstellungen/detail/buzzing-slovenia/Nazaj na vrh