Znanstvene založbe na majhnih trgih

Udeleženci: Arūnas Gudinavičius, Matevž Rudolf, Christina Lenz

Moderator: Christoph Bläsi


Povzetek:

Udeleženci okrogle mize bodo naslovili vprašanje, zakaj je izdajanje znanstvenih del v manjših jezikih pomembno, ter se pogovarjali o tem, kakšno je mesto znanstvenih založb znotraj svetovne znanstvene založniške dejavnosti.

Opis:

Znanstveno založništvo je hibrid. Na eni strani imamo nekaj več milijardnih mednarodnih korporacij, ki večino znanstvenih člankov objavijo v angleščini, po drugi strani pa po vsem svetu obstaja vrsta manjših univerzitetnih založb, ki objavljajo akademska in znanstvena dela ter revije v svojih lokalnih jezikih in (včasih) v angleščini.


Arūnas Gudinavičius, generalni direktor založbe Vilnius University Press, je svojo kariero začel kot razvijalec multimedijskih učbenikov, delal je z geoinformacijskimi tehnologijami, zdaj pa že skoraj 10 let dela na področju znanstvenega založništva.

Matevž Rudolf (1980) je vodja Založbe Univerze v Ljubljani, kjer koordinira založniško dejavnost 26 fakultet in akademij Univerze v Ljubljani. S približno 200 novimi publikacijami in 51 znanstvenimi revijami (več kot 120 letnikov) letno se Založba Univerze v Ljubljani uvršča med največje znanstvene založbe v Sloveniji in srednji Evropi.

Christina Lenz je odgovorna knjižna urednica pri založbi Stockholm University Press (SUP). Kot knjižna urednica dela od leta 1995, leta 2013 je bila med ustanovitelji založbe SUP. Christina je delovala kot sekretarka v upravnem odboru združenja evropskih univerzitetnih založb (AEUP) med letoma 2017 in 2020.

 

Christoph Bläsi je profesor knjižnih/založniških študij na Univerzi Johannes Gutenberg v Mainzu (Nemčija). Trenutno se osredotoča predvsem na umetno inteligenco v založništvu, v okviru projekta Aldus Up (Ustvarjalna Evropa) pa na harmonizacijo anket o branju.


Nazaj na vrh