Avtobus poezije: Celovec

V sklopu priprav na slovensko gostovanje na Frankfurtskem knjižnem sejmu oktobra 2023, se bo junija v več avstrijskih in nemških krajih izvedla pesniška turneja, v okviru katere bodo organizirani literarni večeri z znanimi slovenskimi pesniki in prevajalci.


Junij pa bo zaznamoval tudi izid doslej največje antologije slovenske poezije 20. in 21. stoletja v dvojezični izdaji, ki bo izšla pri ugledni založbi Hanser v sodelovanju z Nemško akademijo za jezik in slovstvo. Pesmi za antologijo z naslovom Mein Nachbar auf der Wolke so izbrali in deloma prevedli Matthias Göritz,Amalija Maček in Aleš Šteger, vključili pa so tudi številne obstoječe prevode, med njim še posebej veliko odličnih prevodov izpod peresa Fabjana Hafnerja (1966- 2016), znanstvenika, pesnika in prevajalca, ki je vselej sam skrbno izbral, katere pesnike bo prevajal.

Prav njemu bo posvečen večer v Celovcu, kjer bo Zdenka Hafner Čelan v pogovoru spregovorila o Hafnerjevem pristopu k prevajanju in posredovanju slovenske poezije. Zdenka Hafner in Matthias Göritz bosta brala Fabjanove nemške prevode znanih sovenskih pesnikov, ki so vključeni v antologijo, med drugim Tomaža Šalamuna,Daneta Zajca,Aleša Debeljaka inMaruše Krese, na literarnem večeru pa bosta nastopila tudi dva izmed Hafnerjevih najljubših slovenskih pesnikov, Lucija Stupica in Uroš Zupan. Večer bo zaznamovan z avtorsko glasbo Tomaža Groma, ki bo o pesniški turneji posnel tudi film.

Dogodek v okviru Slovenija častna gostja Frankfurtskega knjižnega sejma 2023.

V sodelovanju z Musilovo hišo in Javno agencijo za knjigo RS.


Foto: Zdenka Hafner Čelan © persönliches Archiv, Uroš Zupan © Nada Žgank

Nazaj na vrh