Avtobus poezije: Mein Nachbar auf der Wolke

Ifigenija Simonovič in Ludwig Hartinger predstavljata v okviru projekta Avtobus poezije zbirko pesmi Mein Gedicht ist mein Gesicht (založba Otto Müller), ki je izšla ob 100-letnici rojstva velikega slovenskega pesnika Srečka Kosovela.


Skupaj s sourednikoma Matthiasom Göritzem in Amalijo Maček bodo predstavili tudi Antologijo slovenske poezije Mein Nachbar auf der Wolke (založba Hanser). Za glasbeno spremljavo bo poskrbel priznani slovenski glasbeni ustvarjalec Tomaž Grom.


Ifigenija Simonović je pisateljica, esejistka in lončarka. Študirala je primerjalno književnost in slavistiko v Ljubljani, in študij nadaljevala v Londonu, kjer je diplomirala na College of Arts and Crafts. Od leta 2003 živi ponovno v Ljubljani. Med leti 2017 in 2020 je bila predsednica Slovenskega PEN-a. Piše za odrasle in otroke. Ena njenih najpomembnejših pesniških zbirk je Dračje in korenine (1995). Leta 1986 je kot ena prvih žensk v Sloveniji javno spregovorila o problematiki zlorabe in posilstva otrok.

Ludwig Hartinger je pesnik, urednik, založnik in odličen prevajalec slovenske in francoske književnosti. Dejaven je bil kot urednik revije Literatur und Kritik in kot član žirije festivala Vilenica. V Franciji je odkril poezijo slovenskega pesnika Srečka Kosovela (1904-1926) in se naučil slovenščine, da bi lahko njegove pesmi prevajal v nemščino. Umetniška antologija "Mein Gedicht ist mein Gesicht" (Moja pesem je moj obraz), ki je leta 2004 izšla pri založbi Edition Thanhäuser, je pravkar ponovno izšla pri založbi Otto Müller in vsebuje številne nove lesoreze Christiana Thanhäuserja.

Amalija Maček dela kot lektorica na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer poučuje tolmačenje in prevajanje iz nemščine v slovenščino. Je akreditirana konferenčna tolmačka in književna prevajalka (med drugim Ilse Aichinger, Marlen Haushofer, Franz Kafka, Bertolt Brecht, Peter Handke, Josef Winkler, Ulrich Peltzer, Terézia Mora). Skupaj z Erwinom Köstlerjem je vodila dve delavnici Vice Versa in leta 2021 prejela nagrado Fabjana Hafnerja. Od ustanovitve Javne agencije za knjigo RS je članica mednarodne komisije agencije in si prizadeva za prepoznavnost slovenske literature v nemško govorečih državah. Je programska svetovalka pri projektu Frankfurt 2023.

Matthias Göritz, nemški kurator projekta Slovenija - častna gostja Frankfurtskega knjižnega sejma 2023, je pesnik, prevajalec in pisatelj. Objavil je štiri pesniške zbirke (Loops, Pools, Tools in Spools), štiri romane, med njimi Der kurze Traum des Jakob Voss (2005), Parker (2018) und Die Sprache der Sonne (C. H. Beck 2023), ter tri novele. Predava na Washingtonski univerzi v St. Louisu in je med drugim prevedel dela Johna Ashberyja, Rae Armantrout, Mary Jo Bang, Maxa Porterja, Borisa Pahorja in Aleša Štegra. Göritz je prejel številne nagrade, med drugim hamburško nagrado za književnost, nagrado Mara Cassens, nagrado Roberta Gernhardta, nagrado Williama Gassa in nazadnje mednarodno nagrado Pretnar 2022. Göritzove knjige so prevedene v številne jezike.

Tomaž Grom je priznani kontrabasist, skladatelj in filmski ustvarjalec. Nastopa na festivalih po vsej Evropi in Severni Ameriki ter ustvarja glasbo za številne gledališke igre, sodobni ples, lutkovno gledališče in filme.

V okviru dogodka bo ob17.30 potekala novinarska konferenca na kateri bo predstavljen program gostovanja Slovenije na letošnjem Frankfurtskem knjižnem sejmu.

Dogodek v okviru Slovenija častna gostja Frankfurtskega knjižnega sejma 2023.

V sodelovanju z ÖGL in Javno agencijo za knjigo RS.


Foto: Ifigenija Simonovič © Tomaž Skale, Ludwig Hartinger © Miriam Laznia

Nazaj na vrh